Advies

Overlijden melden

Bel eerst de huisarts en dan 085 - 400 33 33 (24 uur per dag).


Bel eerst de huisarts, daarna ons

Als je dierbare is overleden moet er een arts langskomen om de overledene te "schouwen". De arts maakt een verklaring van overlijden (deze bestaat uit twee delen). 

Als de arts is geweest kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met ons op nummer 085 - 400 33 33

Wij maken dan afspraken met u om de wensen voor de uitvaart te bespreken en de overledene te verzorgen. 
Doorgaans zijn wij binnen 1,5 uur ter plaatse.

Tijdens het gesprek vragen wij onder andere of u een begrafenis of crematie wenst, of u wilt dat uw dierbare wordt opgebaard en zo ja waar: thuis of in een uitvaartcentrum. Wij zorgen ervoor dat alles wordt geregeld.
Overleden in de nacht

Als je dierbare ’s nachts overlijdt komt ons zorgteam zo snel mogelijk langs om de overledene te verzorgen. Wij komen dan de volgende dag om de uitvaart te bespreken.Uitvaartverzekering

Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan kunt u de polis alvast klaarleggen. Wij zorgen er dan voor dat alles wordt geregeld met de verzekeraar.


Kleding overledene

Na het melden van het overlijden is het handig om alvast kleding klaar te leggen waarin de overledene zal worden opgebaard.Aangifte overlijden

Wij nemen de verklaring van overlijden mee en doen bij de gemeente aangifte van overlijden.
Waar opbaren? 

Thuis opbaren

Veel mensen kiezen voor een opbaring in de vertrouwde omgeving van het eigen woonhuis. Zo kun je  op elk gewenst moment bij de overledene zijn en ben je niet gebonden aan vaste bezoektijden. Bij een opbaring thuis kun je kiezen voor een opbaring op bed of in een uitvaartkist. 

Opbaring op bed

Kies je voor een opbaring op bed dan zal er een speciale bedkoeling worden geplaatst die het lichaam koelt en ervoor zorgt dat het in goede conditie blijft tot de uitvaartdag. De koeling is niet te zien want die wordt onder het laken geplaatst waarop de overledene ligt. De dag voor de uitvaart wordt de overledene dan in een kist gelegd. 

Opbaring in uitvaartkist

In plaats van een bed kun je de overledene ook opbaren in een uitvaartkist. Wij leveren dan een draagbaar waarop de kist wordt geplaatst, een koeling voor in de kist, een kistrok en een glazen kistdeksel. Kies je voor een thuisopbaring dan kun je mogelijk te maken krijgen met veel belangstellenden die langs willen komen. Dat kan troostend maar ook belastend zijn. Daarom kan het verstandig zijn om duidelijke bezoektijden af te spreken. Op de dag van de uitvaart komen er twee auto’s bij het huis waar de overledene ligt opgebaard. Een busje om de spullen van de thuisopbaring mee te nemen. En een rouwauto om de overledene op waardige wijze te vervoeren naar de begraafplaats of het crematorium.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Niet iedereen heeft de ruimte voor een thuisopbaring of maakt de woonsituatie dat praktisch onmogelijk. Dan kan een uitvaartcentrum uitkomst bieden. Overal zijn uitvaartcentra waar de overledene kan worden opgebaard en waar je op afspraak langs kunt gaan voor een bezoek. 

Sommige uitvaartcentra hebben zogenaamde 24-uurs kamers. Dit zijn ruimtes die, met een speciale sleutel of elektronische pas, 24 uur per dag voor nabestaanden toegankelijk zijn. Vaak bieden deze kamers een huiselijke sfeer met een bankje, muziekinstallatie, koffiezetapparaat, koelkastje en soms zelfs een keukentje. En natuurlijk de plek waar de overledene ligt opgebaard.